Günümüzde otomatik yapıdaki kepenkler, kullanıldıkları alanlarda hem konfor düzeyini hem de güvenli k önlemlerini artırır. Oldukça pratik bir mekanizmaya sahip olan otomatik kepenkler, bu verimli yapıları sayesinde geleneksel yapıdaki kepenklerin yerini almayı hızla başarmıştır. İş yerlerinde olduğu kadar evlerde de sıklıkla tercih edilen otomatik kepenkler, klasik kepenklere kıyasla çok daha kullanışlıdır.
Otomatik kepenkler çoğunlukla motorlu bir sistem sayesinde faaliyete geçer. Pek çok türünde uzaktan kumanda ya da duvara montajlanan düğmeli paneller kontrolü sağlar. Çok özel örneklerde sensörlerin kullanımıyla otomatik açma/kapatma işlemlerini yapmak mümkündür. Otomatik yapıdaki kepenkler, birbirinden farklı materyaller ile tasarlanabilir. Bu malzeme ve tasarım farklılığı, hem estetik hem de işlevsel açıdan yeni ürünleri ortaya çıkarır.
Günümüzde özellikle ticari alanlar için olmazsa olmaz unsurlardan biri haline gele otomatik kepenkler, mekan güvenliğini de had safhaya çıkartır. Cam yüzeyleri kapatmalarından dolayı olası ısı kayıplarını da engelleyen bu kepenkler; büyük fabrikalarda, alışveriş merkezlerinde, iş yerlerinde, mağazalarda, bankalarda, depolarda kullanılabilir. Mekânın ihtiyaçlarına bağlı olarak birbirinden farklı türlerde üretilebilir.
Otomatik Kepenklerin Çalışma Şekli
Otomatik kepenk sistemleri, pratik ve güvenli bir seçenek olarak sektörde ön plana çıkar. Otomatik kepenkler, temel olarak elektrikli motor vesilesiyle faaliyete geçer. Söz konusu sistem, kepenklerin aşağı/yukarı şekilde devinim sağlamasına olanak tanır. Bu döngüsel hareket, istenildiği zaman manuel kontrol mantığıyla da sağlanır. Otomatik kepenk sistemlerinin çalışma işleyişini daha doğru kavramak adına bu sistemi oluşturan bileşenleri incelemek gerekir. Otomatik kepenklerin bileşenleri içerisinde; kepenk panelleri, kepenk motorları, kontrol paneli ya da acil durum sistemi söz konusudur.
Genel itibarıyla otomatik kepenk sistemleri, sıra sıra dizilen ve kendinden kanallı olan lamellerden meydana gelir. Bu lamelleri tutmakta olan kanallar ise, lamellere esnek biçimde hareket olanağı sağlar. Kepenklerin açılma ya da kapanma işlemleri sırasında motor kuvvetiyle beraber devinime geçen lameller, sarma şasesine sarılır. Kepenk açıldığında ya da kapandığında lameller birbirinin üstüne sarılır ancak bu süreçte birbirlerine asla zarar vermezler. Kepenlerin hareket kızaklarında problem oluşturmadan ve özellikle çizilmeden hareket edebilmeleri oldukça önemlidir.
Bu arada otomatik kepenk sistemlerinde sarma eylemini üstlenen tüp motorları ideal şekilde seçmek oldukça mühimdir. Örnek vermek gerekirse zayıf potansiyele sahip olan bir motoru tercih etmek, büyük kapasiteli kepenklerde taşıma kapasitesinin aşılması anlamına gelir. Bu aşırı yüklenme de kaçınılmaz bir şekilde motorun bozulmasına ya da yanmasına sebebiyet verir.
Sensörlerin yer aldığı otomatik kepenkler ise ışığın şiddetine, havanın durumuna ya da özel güvenlik faktörlerine bağlı şekilde otomatik olarak devreye girebilir. Aynı şekilde bu sensörler, kepeneklerin kapatılmasına da olanak yaratabilir. Bu arada kimi otomatik kepenk sistemlerinde belli saatlere özel olarak programlama ayarlaması yapmak da olanaklıdır.
Otomatik Kepenklerin Avantajları
Otomatik kepenkler, kullanıcılar için pek çok avantajı beraberinde getirir.
- Öncelikle bu tip kepenkler, dışarıdan içeriye müdahale edilmesini zorlaştırır. Bu da mekanlar için güvenliği artıran bir unsurdur.
- Otomatik kepenkler, düğmeli panel ya da uzaktan kumanda seçenekleri sayesinde kolayca kontrol edilebilir.
- Cam yüzeyleri kapatması sayesinde ısı kayıplarının kaybolmasını sağlar. Bu durum da enerji tasarrufunu ortaya çıkarır.
- Otomatik yapıdaki kepenk sistemleri, geleneksel yapıdaki kepeneklere göre daha hızlı açılıp kapanır.
- Modern görüntülerinin yanında renk ve tasarım açısından çok daha geniş bir seçenek havuzuna sahiptir.
Otomatik kepenk sistemlerini çalışma prensipleri ve yukarıda sıraladığımız kullanım avantajları, ürünlerin bu denli tercih edilmesinde etkili olmuştur. Yaşam alanlarınızın ve iş yerlerinizin güvenlik, estetik ya da konfor düzeyini artırmak için siz de otomatik kepenk sistemleri ile tanışabilirsiniz.