Otomatik Kepenk Elektrik Kesintisinde Nasıl Kapatılır?
Başta işyerleri olmak üzere kullanılan otomatik kepenk sistemleri, garajlarda da tercih edilmektedir. Güvenlik sağlayan bu sistemler aynı zamanda rüzgâra karşı dayanımı ile araçları korur. Otomatik kepenklerin kullanıldığı alanlarda zaman zaman elektrik kesintileri meydana gelebilir. Özel amaçlı koruma ve güvenlik sağlayan bu sistemlerin elektrik kesintisinde nasıl açılıp nasıl kapatılacağı merak edilir. Bu yazıda otomatik kepenk elektrik kesintisinde nasıl kapatılır sorusunu yanıtlayacağız.
Elektrik Kesintisinde Otomatik Kepenk Kapatma Yöntemi
Bazı durumlarda yaşanabilecek elektrik kesintilerine önlem almak için otomatik kepenklerin nasıl açılıp kapatılacağını bilmek önemlidir. Bu otomatik sistemleri, güç kaynağının devreye girmesiyle açılıp kapanır. Güç kaynağının olmaması durumunda ise manuel yani el ile açıp kapatmak mümkündür.
Manuel açma yöntemini kullanmak için öncelikle aparatın bulunması gerekir. Tüp motorunun yanında bulunan aparat sayesinde manuel olarak otomatik kepenk sistemini açıp kapatabilirsiniz. Santral motorlarda ise açıp kapatma işlemi tamamen farklıdır. Bu motorlarda emniyet ipi çekilerek motoru boşa alıp indirmek ve tekrar açmak gerekir.
Elektrik Kesintisinde Otomatik Kepenk Açma Yöntemleri
Elektrik kesintilerinde otomatik kepenk nasıl açılır ve kapatılır soruları önem taşır. Her bölgede yaşanması muhtemel olan elektrik kesintilerinde açma yöntemlerini bilmek gerekir. Aşağıda otomatik kepenk sistemlerinin açma yöntemlerine dair bilgiler yer almaktadır:
Manuel açma-kapama kutusunu kullanma: Kepenk sistemine entegre olan manuel açma-kapama kutusu, elektrik kesintilerinde kepengi açmayı sağlar. Genelde kepenklerin yanında yer alan bu kutu özellikle de acil durumlar için tasarlanmıştır.
Manuel zincir ya da kol özelliklerini kullanma: Otomatik kepenk motorunda yer alan manuel zincir ya da kol özellikleri de kullanılabilir.
Ups güç kaynağını kullanma: UPS güç kaynağı, elektrik kesintilerinde işe yarayan mekanizmalardan biridir. Elektrik kesintisi sırasında devreye giren bu mekanizma, otomatik kepenk sistemini açar ve kapatır.
Elektrik Kesintilerinde Otomatik Kepenk Sistemleri İçin Alınması Gereken Önlemler
Bilindiği gibi elektrikle çalışan her cihaz ve sistem, elektrik kesintilerine karşı hassas olur. Bu nedenle önceden tedbirlik olmak elektrikli cihazların ve sistemlerin hasar görmesini önler. Bu noktada otomatik kepenk sistemleri için de önlem alınmalıdır.
Elektrik kesintilerinde otomatik kepenk sistemlerinin zarar görmemesi için bakım ve kontrol yapmak gerekir. Bu bakım ve kontrol, elektrik kesintilerine karşı hazırlık için önemlidir. Kepenk mekanizmalarının düzgün çalışması için bazı bakım yöntemleri önerilir. Bu mekanizmanın düzenli işleyişi için rutin olarak yağlama ve temizleme yapılmalıdır. Diğer yandan ise acil olarak kullanılacak manuel açma-kapama kutusunu kontrol etmek gerekir.
Otomatik Kepenk Sistemleri Acil Durumlarda Nasıl Açılmalıdır?
Beklenmedik durumlarda otomatik kepenk sistemlerini uygun şekilde açmak ve kapatmak gerekir. Kullanıcıların merak ettiği sorular arasında otomatik kepenk sistemlerinin acil durumlarda nasıl açılacağı da vardır. Bu noktada en fazla manuel açma yöntemi önerilir. Kepenk motorundaki manuel zincir ya da kol gibi özellikler sayesinde el ile açmak mümkündür.
Bazı otomatik kepenklerde acil durdurma butonu da yer alabilir. Bu buton, acil durumlar için tasarlanmış olup kolay bir şekilde durdurulmasını sağlar. Dolayısıyla manuel yöntemle açma eforu gerektirmez.
Otomatik Kepenk Kumandasız Nasıl Açılır?
Otomatik kepengin kumandasız açılması, manuel yöntemle açılması gerektiği anlamına gelir. Yani kepenk mekanizmasını yukarı doğru itmek ya da döndürmek gerekir. Bu açma yöntemi, genelde elektrik kesintilerinde ya da kepengin çalışmadığı durumlarda tercih edilir. Eğer otomatik kepenkler sürekli manuel açma gerektiriyorsa, arızalanma olduğu anlamına gelir. Bu durumda da mutlaka uzman firmalardan profesyonel destek almak önemlidir.